editie 2022

landelijk thema: Duurzaamheid

thema het kerkje: ambacht!

zaterdag 10 en zondag 11 september

- info volgt later -

EDITIE 2021

Landelijk Thema: Mijn monument is jouw monument.

Thema Het Kerkje: Napoleons Nalatenschap - 'mijn wet is jouw wet'.

* 200 jaar na het overlijden van Napoleon Bonaparte, 5 mei 1821 op St.-Helena, zijn de innovatieve, maatschappelijke en economische vernieuwingen van destijds, het Eerste Franse Keizerrijk,

   nog steeds aanwezig in onze huidige samenleving. We gaan in op enkele belangrijke wet-en regelgevingen.

* Een doorlopende presentatie van Brabantse Lodewijkskerken (zoals Het Kerkje) of Leopoldskerken in Limburg (destijds gefinancierd door de Belgische overheid) of Napoleonskerken, de

   gangbare benaming elders in Nederland. 

* Ter vermaak ende gezelligheid zullen de Budelse zussen Jacky en Abby Twardy om 12:00 en 14:00 Franse chansons laten klinken door de kerk, op orgel en trompet.

   Datum: zaterdag 11 september en open vanaf 10:00 - 16:00. Entree is uiteraard gratis. Meer info via de landelijke  www.openmonumentendag.nl - gemeente Cranendonck 

We danken  PROWISE BUDEL voor het lenen van het presentatiescherm en de sympathieke medewerking.

We danken AboutTime voor de fotografie

Editie 2020

Titel: Restauratie Het Kerkje. Thema: De noodzaak en nut van behoud en beheer monumenten.

Zondag 13 september van 11:00 - 17:00.

 

Foto-opnames gemaakt door Monumentenwacht Noord-Brabant waarop de algehele toestand van Het Kerkje te zien is.

• Artikelen over de opening na de grote restauratie in 1964.

• Tussen 13:00 en 15:00 zal de heer Ger Barents vertellen over de stukadoors werkzaamheden die Ger, zijn broer Cor en vader Harrie destijds in 1964 hebben verricht.

• Omstreeks 12:00 en 15:30 zal het Van Vulpen orgel, gebouwd in 1966, worden bespeeld door de negenjarige Jacky Twardy. Jacky en haar zus Abby zouden oorspronkelijk in mei de aftrap geven voor ons jeugdtalent podium 'Stoer op de vloer'. Vanwege de maatregelen zal Abby, die trompet speelt, helaas niet optreden.

• Een replicakaart van Valkenswaard en omgeving uit 1863 krijgen we die dag in bruikleen van twee betrokken 'Vrienden van Het Kerkje'.

• Dit jaar worden we versterkt door de aanwezigheid van de Cicerones van Dorplein (Italiaans voor gidsen). De heer Wim Cremers zal nader uitleg geven over de boeiende en energieke wandelingen die zij regelmatig organiseren door Budel-Dorplein. Hij neemt u/je mee in woord en beeld hoe de restauratie van rijksmonument Het 'Prisonneke' (gevangenisgebouwtje) tot stand is gekomen.  

Deuren zijn wagenwijd geopend vanaf 11:00 - 17:00. Toegang gratis én toegankelijk voor rolstoelgebruikers. De op die dag geldende RIVM-richtlijnen worden toegepast. Wij vertrouwen en rekenen op verantwoordelijk handelen.

De inmiddels erbarmelijke toestand van het pinakel. Van links naar rechts: zicht op voorkant, oostzijde - enigszins achterover hellend, westzijde. Foto's ©TG

Foto's ©TG


EDITIE 2019

Foto's ©TG