Zondag 13 oktober - Het Kerkje is 'verlost' van een vraagstuk. Want wat is toch die ingemetselde plaat aan de voorkant van het monument? De redenaties en beweringen waar het mogelijk voor diende waren nogal uiteenlopend.

Mat van der Heijden, voorzitter VVV Cranendonck, boog zich over deze vraag nadat een geïnteresseerd toerist hem diezelfde vraag stelde. Hij zocht en vond het antwoord bij Rijkswaterstaat:

"De bronzen plaat met gleuf is een peilmerk en geplaatst in 1879 met een toen gemeten hoogte van +33,476 boven NAP (Normaal Amsterdams Peil). Dit merk wordt al een tijdje niet meer gebruikt, omdat er met een modern digitaal waterpas instrument, dit punt niet meer kan worden gemeten. Beide punten werden en worden nog steeds in hoogte bepaald door middel van waterpassen.

Iets meer dan een 1 meter onder de bronzen plaat is een ander NAP peilmerk aangebracht. Een ronde bout geplaatst in 1988 met een hoogte van +32,432m boven NAP, gemeten in 2012."

De bronzen plaat heeft een gleuf en een gaatje waarin een stift geplaatst werd voor een hangbaak (meetinstrument). Aangezien hangbaken er tegenwoordig niet meer zijn, zit er vaak een peilmerk onder geplaatst waarop een baak geplaatst kan worden. Met enige creativiteit van de waterpasser kon deze dan het juiste hoogteverschil tussen het peilmerk en de groef van de bronzen plaat bepalen. De plaats van deze peilmerken en de nauwkeurig bepaalde hoogte van het merk ten opzichte van het NAP zijn vastgelegd en te zien op de website van Rijkswaterstaat. Nederland heeft globaal 35.000 peilmerken en zijn vrijwel overal binnen 1 km. te vinden. De peilmerken dienen als uitgangspunt bij de bepaling van de hoogte van waterstanden, maaivelden en bouwwerken en zijn meetmerken in de vorm van metaalbouten, die geplaatst zijn op stabiele objecten zoals gebouwen, bruggen en viaducten. Een NAP-hoogte van 0 m is ongeveer gelijk aan het gemiddeld zeeniveau van de Noordzee. Daarnaast gebruiken we het NAP ook voor waterbeheer, het plannen van bouwwerkzaamheden en het bestuderen van de bodembeweging.

Het 140 jaar oud peilmerk is mede een reden waarom we Het Kerkje koesteren, geschiedenis staat nooit stil, laten we zuinig zijn op onze monumenten.

Zondag 29 september - Het Senioren Orkest Cranendonck (SOC), opgericht in 2002, zal voor het eerst een optreden verzorgen in Het Kerkje. Twee en een half jaar geleden hebben ze hun derde lustrum jubileum gevierd met optredens in en rondom Cranendonck.

Het nazomer concert in Het Kerkje aanstaande zondagmiddag is er één van omvang, dat kunnen we garanderen. Dit betreft zowel het aantal muzikanten als wel het zeer gevarieerde repertoire.

De in totaal 24 dames- en heren muzikanten van SOC hebben een amateurstatus met ervaringen in een harmonie of dansorkest. Voor velen een late roeping...en daar zijn wij verheugd over want we krijgen een muziekprogramma aangeboden uiteenlopend van marsen, tango’s, polka’s, walsen, tot semi-klassiek. De Londonderry, Tanz mit Johann Strauss of Hallelujah. We hopen dat ze, in ons geval, ‘de leien van het dak' spelen niet al te letterlijk nemen.

Foto-impressie ©TG

Zondag 22 september - Belevingstocht '40-'45 Foto-impressie ©TG

14 en 15 september 2019 - Open Monumentendagen betekende voor Het Kerkje oprechte belangstelling vanuit het Belgische Kaulille tot aan Groningen en Soerendonk tot Budel-Schoot. Verhalen gehoord van Cranendonckers (op leeftijd) die nog nooit een voet over de drempel hebben gezet. Dit weekeinde was hun eerste keer. Allebei de dagen scheen de zon volop en het prachtige licht gaf de foto-exposities extra kleur en een intieme sfeer wat Het Kerkje al 'van nature' heeft. Wij bedanken de gidsen Leo Smits en Christien, onze plaatselijke heemkundekring, de familie Sol-Altveer voor het uitlenen van hun Glaudemans schilderij, de PR afdeling van de gemeente en danken de bezoekers voor het waarderen van één van Cranendoncks prachtig cultureel historische erfgoed. Dat we er nog lang van mogen genieten. Foto-impressie ©TG

Teun Ras zal op de zaterdagavond wederom een boeiende lezing geven over de kruistochten in de middeleeuwen. Aanvang: 19:30 inclusief pauze.

Toegang: €5,-

Woensdag 28 augustus - HET KERKJE PRESENTEERT HAAR UNIEKE LOGO EN POSTERS DIE BIJ GELEGENHEID VERSPREID WORDEN VIA SYMPATHIEKE WINKELIERS, ONDERNEMERS EN GEMEENSCHAPSHUIZEN IN CRANENDONCK EN HAMONT.

Donderdag 25 juli - Lokale aandacht van de VVV gevestigd in het centrum van Budel. De VVV is niet alleen voor een verre vriend of toerist maar zeer zeker óók interessant voor de Cranendonckers

12 juli 2019 - Het is vandaag 207 jaar geleden dat in 1812 (MDCCCXII) de eerste steen van Het Kerkje werd gelegd.
De kwaliteit en vakmanschap is nog steeds te zien aan de prachtig gebakken steen en het authentieke metsel- en voegwerk.
Die dag was het half bewolkt met een temperatuur van 15 graden én het was een schrikkeljaar.

Vandaag is het overigens ook half bewolkt, met af en toe een bui en een temperatuur van 23 graden.

Het van origine Napoleons- of Lodewijkkerkje staat, met een renovatie in het vooruitzicht, nog steeds fier overeind.
De naam Napoleon is vernoemd naar keizer Napoleon Bonaparte en Lodewijk naar diens jongste broer.
Interessant is dat eind juli, een kleine 2 weken later, keizer Napoleon zijn veldtocht begon met zijn beroemde en beruchte Grande Armée (691.000 militairen) richting Moskou, om een half jaar later in december de oorlog te verliezen ten koste van 1 miljoen mensen. Deze nederlaag leidde uiteindelijk begin 1814 tot zijn aftreden en verbanning naar het Italiaanse eiland Elba...

 • Inscriptie in een dakspant gefotografeerd tijdens afgelopen inspectie door Monumentenwacht Noord-Brabant.

Een blijvend en waardevol 207 jaar oud handenarbeid.

Dinsdag 25 juni - Wij kregen van de heer Henny Mennen een afbeelding van onderstaande aquarel toegezonden van Adrianus Johannes Groenewegen. Hij heeft deze een half jaar geleden gekocht van een kunsthandelaar in Engeland omdat hij al een tijdje op zoek was naar een kunstwerk van Groenewegen. Zijn vader, geboren en getogen in Budel, kan zich nog herinneren dat Groenewegen in Budel heeft gewoond.
Zelf kwam hij vroeger ook regelmatig in Budel en zowel hij als zijn vader meende Het Kerkje te herkennen op de aquarel.
Voor de zekerheid en nadere details hebben we de vraag voorgelegd aan Jac. Biemans, Heemkundekring ‘de Baronie van Cranendonck’. Zijn antwoord:"Een mooie aquarel van Groenewegen. Hij beeldde hier, op zijn eigen kunstzinnige wijze als basis het Budelse protestantse kerkje af. De topografie en stoffering klopt verder niet met de werkelijkheid, de schilder nam diverse andere gebouwen en een schaapskudde die hij kende uit de omgeving (o.a. Gastel) als elementen om het beeld aan en in te vullen. Ook zijn leerlingen deden dat: het combineren van meerdere schetsbeelden in een uiteindelijk samengesteld werk. Situatief klopt het dus niet helemaal maar het was wat men toen (zeker in Engeland en Amerika, waar hij veel voor schilderde) graag zag. Het doet niet af aan de kwaliteit van het werk".

Woensdag 19 juni Vakkundige inspectie verricht door Monumentenwacht Noord-Brabant. Rapport volgt ... !

NA DE ZOMERVAKANTIE  ZIJN WE TERUG MET O.A.

OPEN MONUMENTENDAG 14 EN 15 SEPTEMBER,

SENIOREN ORKEST en vocaal ensemble QUINTESSENS beiden uit CRANENDONCK,

HOBOCONCERT KANL (KUNSTACADEMIE NOORD-LIMBURG) België.

Informatie en data volgt medio augustus via: evenementen

Zondag 9 juni - 1ste Pinksterdag.

Waar boeken en Nederlandstalige muziek samenkomen. De Alkmaarse band 'Ditiswatutis' verzorgd deze middag voor liefhebbers van boeken en Nederpop muziek

 Zondag 2 juni  - Foto-impressie©TG

Klassieke gedrevenheid in Het Kerkje

Jeff Mennen - klassiek/romantische gitaar

Piet Slenders - accordeon en piano

Thara Bax - zang

Zondag 19 mei hebben we speciaal vanuit Eindhoven de New Orleans Dixie Skaters naar Het Kerkje gehaald. Foto's ©TG

Heerlijke en onvervalste jazzmuziek uit de jaren 20 en 30 gegoten in een eigentijds 'jasje', zoals ze zelf zeggen en aan de oorspronkelijke compleetheid en akkoordenschema doen ze zelden concessies. Trompet, trombone, klarinet, de niet te missen banjo en sousafoon mét drums gaan deze bevlogen muziek tot één geheel brengen. Luister- en dansgenot met de gezellige muzikanten als BONUS erbij. Dat wordt een bijzondere zondagmiddag. Er is een verpozing om opnieuw op te laden voor het tweede gedeelte.

Aanvang 16:00 tot ongeveer 18:00. Gratis koffie/thee voor aanvang, deur open vanaf 15:30  Info: www.nods.nl

foto's ©TG

In samenwerking met Het Kerkje en COA/AZC Budel organiseert Once in a Blue Moon de aller- allerlaatste uitvoering op 5 mei. Een videofilm presentatie van afgelopen 11 editie's. Geweldige muzikanten en kunstenaars zijn audio en visueel te bewonderen. De bewoners van het AZC Budel verzorgen na afloop voor smakelijke hapjes/gerechten van eigen bodem.

Vanaf 11:00. Entree: €5,- Welkom!