Donderdag 25 juli Lokale aandacht van de VVV gevestigd in het centrum van Budel. De VVV is niet alleen voor een verre vriend of toerist maar zeer zeker óók interessant voor de Cranendonckers.

12 juli 2019 - Het is vandaag 207 jaar geleden dat in 1812 (MDCCCXII) de eerste steen van Het Kerkje werd gelegd.
De kwaliteit en vakmanschap is nog steeds te zien aan de prachtig gebakken steen en het authentieke metsel- en voegwerk.
Die dag was het half bewolkt met een temperatuur van 15 graden én het was een schrikkeljaar.

Vandaag is het overigens ook half bewolkt, met af en toe een bui en een temperatuur van 23 graden.

Het van origine Napoleons- of Lodewijkkerkje staat, met een renovatie in het vooruitzicht, nog steeds fier overeind.
De naam Napoleon is vernoemd naar keizer Napoleon Bonaparte en Lodewijk naar diens jongste broer.
Interessant is dat eind juli, een kleine 2 weken later, keizer Napoleon zijn veldtocht begon met zijn beroemde en beruchte Grande Armée (691.000 militairen) richting Moskou, om een half jaar later in december de oorlog te verliezen ten koste van 1 miljoen mensen. Deze nederlaag leidde uiteindelijk begin 1814 tot zijn aftreden en verbanning naar het Italiaanse eiland Elba...

 • Inscriptie in een dakspant gefotografeerd tijdens afgelopen inspectie door Monumentenwacht Noord-Brabant.

Een blijvend en waardevol 207 jaar oud handenarbeid.

Dinsdag 25 juni - Wij kregen van de heer Henny Mennen een afbeelding van onderstaande aquarel toegezonden van Adrianus Johannes Groenewegen. Hij heeft deze een half jaar geleden gekocht van een kunsthandelaar in Engeland omdat hij al een tijdje op zoek was naar een kunstwerk van Groenewegen. Zijn vader, geboren en getogen in Budel, kan zich nog herinneren dat Groenewegen in Budel heeft gewoond.
Zelf kwam hij vroeger ook regelmatig in Budel en zowel hij als zijn vader meende Het Kerkje te herkennen op de aquarel.
Voor de zekerheid en nadere details hebben we de vraag voorgelegd aan Jac. Biemans, Heemkundekring ‘de Baronie van Cranendonck’. Zijn antwoord:"Een mooie aquarel van Groenewegen. Hij beeldde hier, op zijn eigen kunstzinnige wijze als basis het Budelse protestantse kerkje af. De topografie en stoffering klopt verder niet met de werkelijkheid, de schilder nam diverse andere gebouwen en een schaapskudde die hij kende uit de omgeving (o.a. Gastel) als elementen om het beeld aan en in te vullen. Ook zijn leerlingen deden dat: het combineren van meerdere schetsbeelden in een uiteindelijk samengesteld werk. Situatief klopt het dus niet helemaal maar het was wat men toen (zeker in Engeland en Amerika, waar hij veel voor schilderde) graag zag. Het doet niet af aan de kwaliteit van het werk".

Woensdag 19 juni Vakkundige inspectie verricht door Monumentenwacht Noord-Brabant. Rapport volgt ... !

NA DE ZOMERVAKANTIE  ZIJN WE TERUG MET O.A.

OPEN MONUMENTENDAG 14 EN 15 SEPTEMBER,

SENIORENORKEST en vocaal ensemble QUINTESSENS beiden uit CRANENDONCK,

HOBOCONCERT KANL (KUNSTACADEMIE NOORD-LIMBURG) België.

Informatie en data volgt medio augustus via: evenementen

Zondag 9 juni - 1ste Pinksterdag.

Waar boeken en Nederlandstalige muziek samenkomen. De Alkmaarse band 'Ditiswatutis' verzorgd deze middag voor liefhebbers van boeken en Nederpop muziek

Foto impressie 2 juni 2019 ©TG

Klassieke gedrevenheid in Het Kerkje

Jeff Mennen - klassiek/romantische gitaar

Piet Slenders - accordeon en piano

Thara Bax - zang

Zondag 19 mei hebben we speciaal vanuit Eindhoven de New Orleans Dixie Skaters naar Het Kerkje gehaald. Foto's ©TG

Heerlijke en onvervalste jazzmuziek uit de jaren 20 en 30 gegoten in een eigentijds 'jasje', zoals ze zelf zeggen en aan de oorspronkelijke compleetheid en akkoordenschema doen ze zelden concessies. Trompet, trombone, klarinet, de niet te missen banjo en sousafoon mét drums gaan deze bevlogen muziek tot één geheel brengen. Luister- en dansgenot met de gezellige muzikanten als BONUS erbij. Dat wordt een bijzondere zondagmiddag. Er is een verpozing om opnieuw op te laden voor het tweede gedeelte.

Aanvang 16:00 tot ongeveer 18:00. Gratis koffie/thee voor aanvang, deur open vanaf 15:30  Info: www.nods.nl

foto's ©TG

In samenwerking met Het Kerkje en COA/AZC Budel organiseert Once in a Blue Moon de aller- allerlaatste uitvoering op 5 mei. Een videofilm presentatie van afgelopen 11 editie's. Geweldige muzikanten en kunstenaars zijn audio en visueel te bewonderen. De bewoners van het AZC Budel verzorgen na afloop voor smakelijke hapjes/gerechten van eigen bodem.

Vanaf 11:00. Entree: €5,- Welkom!